Banner
Banner
Banner
↑ annonse
Elias Ymer har avansert fra kval til hovedturneringen i French Open - blir han den første i en ny generasjon "super-svensker" Elias Ymer har avansert fra kval til hovedturneringen i French Open - blir han den første i en ny generasjon "super-svensker" Foto: French Open.

Svenskene tilbake i hoved

Seedingene er klar. Kvalifiseringsturneringene er ferdigspilt. Hovedturneringene er trukket. Elias Ymer og Christian Lindell skal forsvare broderfolkets ære. Vi gleder oss til juniorklassene.

Søndag 24.mai 2015 Skrevet av Torger Bjørnstad

Herrenes trekning finner du her

Slik er seedingen for herrer:

1. Novak Djokovic, 2. Roger Federer, 3. Andy Murray, 4. Tomas Berdych, 5. Kei Nishikori, 6. Rafael Nadal, 7. David Ferrer, 8. Stan Wawrinka, 9. Marin Cilic, 10. Grigor Dimitrov, 11. Feliciano Lopez, 12. Gilles Simon, 13. Gael Monfils, 14. Jo-Wilfried Tsonga, 15. Kevin Anderson, 16. John Isner.

Were have all the Swedes gone

"Trykk er for bildekk," sa basketball legenden Charles Barkley, og Elias Ymer skulle sikkert ønsket det var sant. Nå er han i Paris og skal bevise at svensk tennis er på vei tilbake. Prestasjon en var å komme inn i kvalifiseringen, så kvalifiserte han seg – og nå venter hoved. Gjett om det er trykk på 19-åringens skuldre.

Da broderfolket var vertskap for et ATP Champions Tour event i mars, var nesten alle de store svenske tennisnavnene der. Mats Wilander, Stefan Edberg, Mikael Pernfors og Magnus Larsson spilte double, mens Tomas Enqvist, Jonas Björkman, Robin Soderling og legenden Björn Borg satt på tribunene.

De elsker fortsatt tennis. Nå var det oppvisningsdouble med veldedig formål. Men det var Elias Ymer som tok den sportslige hovedrollen. Det er mange som ser han som den neste Skandinaviske stjernen.

Jo da, – han har allerede lært seg både hva trykk og press er!

Den andre svenske spilleren som har kvalifisert seg i Paris er Christian Lindell. Han får en tøff start i dagens runde mot hjemmefavoritten Jo-Wilfried Tsonga på Philippe-Chatrier banen. Lindell er ATP 200

Elias Ymer, ligger foran i løypa og er ranket som 175. Han møter Lukas Rosol i første runde.

Dermed er Sveriges herrer igjen tilbake i hovedtablåene. I fjor var det ingen som kvalifiserte seg til noen av de fire Grand Slams. Det står i sterk kontrast til rekordåret 1987, da 18 svenske spillere var i hovedtablået på Roland-Garros.

Bjorn Borg trakk i gang det "svenske underet". I sin karriere vant han 11 Garnd Slams, seks av dem på Roland-Garros. Stefan Edberg vant seks Grand Slams, og Mats Wilander syv. Mellom 1975 and 1998 vant det svenske laget Davis Cup 7 ganger. Da Thomas Johansson vant i Australian Open i 2002 satt han et foreløpig punktum.

Nå ser vi frem til fortsettelsen – men nå vil vi også være med. I år spiller både Viktor Durasovic og Casper Ruud i junior.

Svensk tennis utviklet seg basert på Bjørn Borg suksessen på 70-tallet. En rekke talenter fulgte bak ham og sørger for kontinuitet på resultatlistene, men så tok det brått slutt. Hva skjedde?

- Vi ble kanskje litt for "cocky", sier generalsekretær Ulf Dahlström, da vi ber om en forklaring. Vi var best, men tok ikke sporslig utvikling eller økonomi seriøst nok- kanskje tok vi suksessen for gitt, mener han.

Både Dahlström og Magnus Norman, som selv var en del av suksessen og nådde helt til nr. to på verdensrankingen, mener det ikke ble investert nok i hverken spillerutvikling eller trenerkompetanse – vi har heller ikke klart å komme tungt nok inn i sponsormarkedet for å få midler til en storsatsing mot ungdommer.

I Sverige spilles det fortsatt mye tennis. 110.00 spillere er med i klubbene, noe som gir et bredt rekrutteringsgrunnlag til toppen.

- Det skal mye mer til for å bli en toppspiller i dag. Tennis er en global sport med sterke satsingsmiljøer verden rundt. Konkurransen er hardere, og spillerne trener bedre trenere - også fysisk og mentalt. Topptennis er en stor investering som krever ressurser – penger – for å nå helt opp, sier Dahlström.

Magnus Norman har valgt å gitt bidrag mot en ny topp, gjennom sitt private Good To Great prosjekt. Samtidig har svenskene også fått tilbud tilsvarende våre toppidrettsgymnas slik at satsingsspillere kan kombinere idrett og utdanning.

- Vi har hatt kontakt med bunnen – nå kan det bare gå opp, avslutter generalsekretær Ulf Dahlström.

Disse kvalifiserte seg til hoved:

 • Elias Ymer, Sweden. Singles Ranking: 175. Doubles Ranking: 795
 • Christian Lindell, Sweden. Singles Ranking: 200. Doubles Ranking: 637
 • Igor Sijsling, Netherlands. Singles Ranking: 166. Doubles Ranking: 212
 • Andrea Arnaboldi, Italy. Singles Ranking: 188. Doubles Ranking: 240
 • Taro Daniel, Japan. Singles Ranking: 169. Doubles Ranking: 1127
 • Luca Vanni, Italy. Singles Ranking: 103. Doubles Ranking: 531
 • Yoshihito Nishioka, Japan. Singles Ranking: 149. Doubles Ranking: 0
 • Stephane Robert, France. Singles Ranking: 550. Doubles Ranking: 0
 • Kimmer Coppejans, Belgium. Singles Ranking: 109. Doubles Ranking: 932
 • Germain Gigounon, Belgium. Singles Ranking: 208. Doubles Ranking: 325
 • Kyle Edmund, United Kingdom. Singles Ranking: 121. Doubles Ranking: 735
 • Gastao Elias, Portugal. Singles Ranking: 155. Doubles Ranking: 350
 • Matthias Bachinger, Germany. Singles Ranking: 125. Doubles Ranking: 633
 • Illya Marchenko, Ukraine. Singles Ranking: 128. Doubles Ranking: 522
 • Michael Berrer, Germany. Singles Ranking: 148. Doubles Ranking: 585
 • Nikoloz Basilashvili, Georgia Singles Ranking: 135.

Del artikkelen med andre:

Banner
↓ annonse
Banner
Banner
Banner
↓ annonse
Banner