Banner
Banner
Banner
↑ annonse
Elevene på Wang toppidrett nyter godt av svært kompetente ressurser i sin videre tennisutvikling. Elevene på Wang toppidrett nyter godt av svært kompetente ressurser i sin videre tennisutvikling.

Skole på vei til toppidretten

Tenniselevene på Wang toppidrett har høye ambisjoner. Den videregående skolen har som mål å være en dyktig partner og en verktøykasse som samarbeider tett både med Olympiatoppen og Tennisforbundet.

Onsdag 18.februar 2015 Skrevet av Torger Bjørnstad
- Våre elever er på vei til å bli toppidrettsutøvere. Olympiatoppen har godkjent oss fordi vi er en del av starten på en slik reise sier Håvard Johansen, idrettssjef for alle Wang skolene, til tennis.no

Wang er en privat utdanningsinstitusjon – og ved siden av Norges Toppidrettsgymnas (se egen artikkel her), en videregående skole der studiespesialisering og satsingsidrett går hånd i hånd.

- Tennis krever mye – og våre elever har høye ambisjoner. Vi må se hverdagen fra elevens side og legge til rette for at de kan være borte fra skolen. Derfor har vi ekstrem forutsigbarhet med fagplaner og årsplaner – og prøveplaner, sier Johnsen.

En lang historie

Wang Toppidretts historikk med tennis har bølget opp og ned. Det vet Pelle Fridell godt.

Topptennistreneren har vært ressurs for skolen i 15 år – også den tiden da han var idrettssjef i Tennisforbundet. Det var i hans tid at "Bacecamp" med blant annet Stian Boretti ble etablert. Fridell er fortsatt sportssjef for tennis på Wang.

- Vi ønsker oss spillere som vil i verdenstoppen – det driver oss fremover. Men forutsetningen fra vår side, er at her hjemme må være base. De som velger utlandet – må finne andre løsninger, sier han.

Pelle Fridell stiller tøffe krav – og han vet hvorfor.

- Hvis du kommer opp til et nivå som topp 10 eller 15 på ITF rankingen som junior, har du forutsetninger for å bli en verdensspiller senere, sier han.

Matcher hverandre

På Wang toppidrett møter elevene spillere på sitt eget ambisjonsnivå. For å komme inn må de være blant de beste.

-Derfor har vi kommet dit vi er nå. Elevene våre spiller ITF og måles på det, sier Pelle. Han vet hvor lang tid det tar å bygge en toppidrettskultur som presterer over tid.

Wang toppidrett har tennis- og fys treningene på Hasle – i etasjen under kontorene til Tennisforbundet. Kommunikasjonslinjene er korte og hver morgen er forbundstrenere sammen med Peller Fridell og trener Fredrik Loven om Wang-treningene.

- Akkurat nå er samarbeidet med Wang sterkt og godt – og det skal bli enda bedre. Idrettssjef Øivind Sørvald liker det han hører.

- Både Wang og NTG er viktige partnere for oss. Begge tilbudene har blitt en del av det "norske" systemet. Med stor kompetanse støtter de elevene samtidig som utdanningen gjennomføres med fullverdig fagkrets. Jeg er imponert over hva de får til, sier Sørvald.

Samarbeider om kvalitetsheving

- Vi ligger utenfor idrettsparaplyen. Derfor må vi samarbeide med forbundet som diskusjonspartner. Spilleren hører hjemme i klubb og forbund – og vi må være en dyktig samarbeidspartner. Se på oss som en verktøykasse. Det blir så opp til forbundet å vurdere hvordan vi bruker verktøyet sammen, sier Håvard Johansen.

I løpet av den tiden Wang har satset på tennis har nivået både i Norge og internasjonalt blitt mye høyere.

- Spillerne har blitt mye bedre på denne tiden. Derfor må alle trekke i samme retning – spiller, skole, klubb og TEN4, for de som går der. Alle må fylle sin roller og ta sitt ansvar. Det finnes ingen snarveier som kan erstatte hardt arbeide. Vi kan først og fremst gi råd og kompetanse, sier Sørvald.

Casper og Ulrikke

Casper Ruud er en av elevene som forstår nettopp det.

- Jeg vil si de er umulig å gjøre som Rafael Nadal og Novak Djokovic gjorde da Nadal vant French Open som 19 åring – og Djokovic vant sin første Grand Slam tittel og ble verdensener som 20 åring. Det er tøffere nå, og det er nesten ingen tenåringer blant topp 100, lengre sier han.

Gjennomsnittsalderen blant verdens 10 høyest rangerte herrespillere er 28 år. Høyest plasserte spiller under 20 år ligger på 35. plass.

Idrettssjef Sørvald trekker frem Ulrikke Eikeri som et godt eksempel på hvordan samarbeidet fungerer.

- Da Ulrikke gikk på Wang fikk hun god trening, fullførte skolen i fin stil – og hadde tilstrekkelige muligheter til å reise til turneringer som gjør at hun har den posisjonen vi ser nå. Perfekt, sier Sørvald.

En stayer

Wang har sine røtter som privatskole i Oslo helt tilbake til 1907. Opp gjennom årene har konseptene variert. I 1984 satset den videregående skolen på fotball. Fra 1989 med friidrett – og siden årtusenskiftet har satsingen formelig eksplodert.

Til forskjell fra NTG (som begynte som et alpingymnas) har toppidrettsdelen på Wang utgangspunkt i sommeridretter. Det er fire skoler; Oslo, Fredrikstad, Stavanger. Tønsberg – og det forberedes enda en skole på Hamar. 85 prosent av skolenes budsjett bevilges fra Statsbudsjettet.

I sum er Wang Toppidrett; 26 idretter, 144 faste ansatt trenere, 916 elever/utøvere i 26 egne treningsgrupper, hvorav tennis er en.

- Wang driver ikke fjernundervisning, men bruker nettet aktivt i dialog og "leveranser" mellom lærere og spillere når disse reiser. Tre dager i uken har vi ekstraundervisning etter skoletid – etter behov. Vi justerer ressursene våre slik at elevene får et best mulig utbytte totalt sett sier Håvard Johansen, idrettssjef for alle Wang skolene.

- Neste år ønsker vi 99-kullet velkommen – og 1. mars er søknadsfristen, avslutter Pelle Fridell, til tennis.no.

Del artikkelen med andre:

Banner
↓ annonse
Banner
Banner
Banner
↓ annonse
Banner