GAME SET MATCH

⟵ Tilbake til tennis.no

- Pengene må fordeles bredere

- Alt for mye premiepenger går til de som allerede er søkkrike. ATP og WTA tenker for mye på seg selv. Den tidligere generalsekretæren i NTF, Arne Sartz-Knudsen reagerer derfor positivt på at de internasjonale tennisorganisasjonene nå forsøker å utjevne forskjellene.

Onsdag 11.februar 2015 Skrevet av Av: Henrik Norvald

Finnes det tennisspillere som tjener en formue på idretten sin? Selvfølgelig gjør det det.

Men de er få. Kanskje er de alt for få?

Dersom penger er målet, er et godt råd å spille fotball. Bare i Norge er det flere hundre som lever godt av fotballidretten sin. Ingen tennisspillere.

GSM forsøker derfor i denne artikkelen å belyse noen av utfordringene som ligger i å få til en mer rettferdig fordeling av de økonomiske ressursene i den profesjonelle tennisen.

En med sterkt engasjert er tidligere generalsekretær i Norges Tennisforbund (NTF), Arne Sartz-Knudsen. Han har latt seg irritere over at premiepengene for de aller beste bare har økt og økt, mens utviklingen i turneringer på lavere nivå har stått bom stille.

Vanskeligere på lavere nivå

- Pengestrømmen går i alt for stor grad oppover til de 10 beste på WTA og ATP. For alle de gode spillerne som satser på å komme opp blant de 100 beste i på verdensrankingen er det umulig uten fremmedfinansiering. Systemet hindrer utfordrere i å nå opp, sier Sartz-Knudsen, som i dag er engasjert som seniorrådgiver i Norges Tennisforbund.

Den tidligere generalsekretæren har lang erfaring med å følge internasjonal topptennis, blant annet har han vært aktiv som arrangør av proffturneringer på future-nivå, turneringer som arrangeres av ITF for de som ikke kvalifiserer seg for ATP- og WTA-turneringene.

- Det er alt for mye penger til de 10-12 beste. $10.000-turneringer var også det laveste for 25-30 år siden, mens førstepremien i Wimbledon på ingen måte har stått på stedet hvil, sier han.

- ATP og WTA tenker i for stor grad på seg selv. Sikkert fordi det kun er spillere og deres egne agenter som er representert i ledelsen. Paradoksalt nok, kan det faktisk være flere norske fotballspillere som lever av inntekter fra idretten sin – enn tennisspillere som gjør det samme i hele verden.

Tennis er en forferdelig dyr idrett for den som satser i toppen. Reiserutene går verden rundt både for spillere og trenere. Flybilletter, kost og losji er store utgiftsposten ingen normal lommebok kan håndtere. Selv med gaver og støtte fra ulike forbund, er det en lang vei igjen til kostnadsdekning for de fleste.

- Idrettsgleden og ønsket om å prestere bedre enn konkurrentene teller selvfølgelig mye. Men pengepremier må i større grad stimulere i en idrett, der pengene faktisk sitter ganske løst, sier han.

ATP arbeider med utjevning

Sartz-Knudsen er ikke alene om å se at det har utviklet seg til å bli økte forskjeller mellom fattig og rik blant de profesjonelle tennisspillerne. ATP innser selv at premiepengene har blitt for ujevnt fordelt oppigjennom årene og har satt i gang tiltak for å utjevne forskjellene.

ATP er i tillegg til turneringene på ATP World Tour også ansvarlig for turneringene på det nest laveste nivået, ATP Challenger Tour. Så sent som i januar i år meldte de profesjonelle tennisspillernes organisasjon på herresiden at det skal fylles på med mer penger på Challenger-touren.

Som arrangør for de 150 Challenger-turneringene har du fra og med 2015 derfor ikke anledning til å tilby mindre enn $50.000 i premiepenger i tillegg til full kost og losji for alle spillere (hospitality). Frem til 2017 vil ATP sponse de turneringene som ikke klarer økningen fra det tidligere minstenivået på $40.000.

ATP viser til at de med denne økningen har økt prispengene på challengertouren med 100% siden 2007.

- Suksessen og veksten til ATP Challenger Tour er avgjørende for utviklingen av sporten som helhet, og vi må sikre oss om at de lavere leddene i den internasjonale profftennisen ikke faller etter, sa Alison Lee i ATP, som har ansvaret for challengertouren, i forbindelse med pressemeldingen i januar. ATP ser også på en rekke andre områder i tillegg til prispenger som kan gjøre hverdagen som profesjonell tennisspiller på de lavere nivåene enda bedre.

Også ITF iverksetter tiltak

Men ATP har altså ikke ansvaret for det aller laveste nivået. I tillegg har WTA, kvinnespillernes organisasjon, ikke noe tilsvarende mellomnivå slik ATP har med sine challengerturneringer. For det laveste nivået på herresiden, og alle kvinneturneringer, under standard WTA-turneringer, er det ITF som har ansvaret.

ITF satser også på forbedringer for de spillerne og turneringene de har ansvaret for. Planene for forbedringer er blitt intensivert etter en omfattende undersøkelse som blant annet signaliserer at det er stadig flere rankede juniorspillere, men at prosentandelen av de som fortsetter med en profesjonell seniorkarriere er nedadgående.

Undersøkelsen viste også til at de 1% av de beste herrespillerne (topp 50) tar for seg av hele 60% av de totale prispengene. På kvinnesiden tilsvarer de 1% beste topp 27 på rankingen, og disse tar for seg av 51% av de totale prispengene.

I dag står ITF for $10.000- og $15.000-turneringer på herresiden og alt mellom $10.000 og $100.000 på damesiden. Fra 2016 skal målet være å øke alle $10.000 ti, $15.000, alle $15.000 til $25.000, alle $50.000 til $60.000, alle $75.000 til $90.000, og alle $100.000 til $125.000. Dette er totale premiesummer i turneringene, hvilket betyr at premiesummen skal fordeles på veldig mange spillere.

Undersøkelsen til ITF viste også til også noen andre svært interessante beregninger. De har kalkulert seg frem til en ranking hvor spillere kan forvente at de ikke lenger ville gå i minus på satsingen på en profesjonell karriere. Per i dag mener de den ligger på nummer 336 på ATP og nummer 253 på WTA.

NTF støtter sine

Norsk tennis er i en unik situasjon i denne sammenheng, hvilket lover godt for de få norske som ønsker å satse på en internasjonal tenniskarriere.

- Det er nok veldig få andre forbund i tennisverdenen som har hatt mulighet til å være med på å bidra til økonomisk støtte som det vi har fått til i Norge. Det er en unik situasjon vi har her, hevder Sartz-Knudsen, som også har jobbet mye med å finne frem til måter man kan øke støtten til utøverne.

For selv om Norges Tennisforbund støtter sine spillere, er midlene begrenset og det er mange som gjør krav på dem.

- Noen misforstår også og tror det nærmest er en uutømmelig pengebinge å hente fra. Vårt mandat som særforbund er først og fremst å organisere til klubbenes beste – og styrke bredde og rekruttering - rett og slett å få flest mulig til å være fysisk aktive i godt drevne idrettslag. Det er den jobben "Norge" betaler hele idretten for å gjøre. Derfor er også midlere vi får i stor grad øremerket – og vi rapporterer etter et strengt mønster som ikke gir rom for avvik.

De offentlige midlene til norsk toppidrett går i stor grad til Olympiatoppen som NTF samarbeider nært med. Kompetansen med senteret på Sogn er unik med sine tilbud.

Stipendstøtten norske idrettsutøvere kan få fra Olympiatoppen er basert på at du er topp åtte i idretten din eller er medaljekandidat i OL.

Mer enn prispenger

Ved hjelp av Anders Borg fikk Norge i 2014 mulighet til å invitere til nye proffturneringer. Tidligere var Sartz-Knudsen blant de som arbeidet med å gi et profftilbud på hjemmebane. I tillegg til økte prispenger, mener han det er enda mer ITF kan gjøre.

- Dette er fortsatt alt for dyre arrangementer. $10.000-turneringer har nesten ingen kommersiell interesse. I kombinasjon med svært krevende krav blir kostnadene for arrangørene uforholdsmessig store.

- Ta bort kostnadene for dommer, referee, etc. En $10.000 koster minst $30.000 å arrangere. Bare en liten prosentandel av pengene som kreves i en $10.000-turnering går til premiepenger. Gjør det derfor billigere både for spiller og arrangør, er hans klare oppfordring.

- Her må ITF ta et større ansvar. Deres regler er rigide – og til dels overmodne for revidering. Kostnadene må ned for arrangørene.

Han har også et forslag om å kappe ned på antall dager turneringene spilles. Sartz-Knudsen mener flere av spillerne kunne ha spilt to kamper per dag.

- For spillerne vil flere kamper på færre dager føre til lavere bokostnader og mer effektiv bruk av reisetid. Innendørs kan man spille hver dag slik at det maks bør settes av 3-4 dager på å gjennomføre en turnering. Det kunne også være fint i juniorklassene slik at de ikke behøver fri fra skolen like lenge.

- Det er feil å bruke Grand Slam-rutiner i lavere klasser totalt sett. Det fordyrer og vanskeliggjør deltagelse. Kvalik i TE (Tennis Eurpoe, U14 og U16) kunne eksempelvis vært i løpet av helgen slik at det kun er sluttspillerne igjen til mandag, avslutter Sartz-Knudsen

Fakta:

• Den internasjonale topptennisens turneringssystem er organisert av det internasjonale tennisforbundet ITF (der Norges Tennisforbund er medlem) og de profesjonelle tennisspillernes egne organisasjoner, ATP og WTA.

• ITF er ansvarlig for de fire Grand Slam-turneringene.

• ATP har ansvaret for alle ATP-turneringene, samt nivået under; challengertouren.

• ATP har dermed ansvaret for de to øverste nivåene under Grand Slam.

• Under challengertouren er ansvaret igjen overlatt til ITF som arrangerer det som går under futureturneringer.

• WTA har ansvaret for alle WTA-turneringene. Alle turneringer under disse er det ITF som gjennomfører.

• Alle turneringstypene teller med på de offisielle verdensrankingene i tennis; ATP- og WTA-rankingen.

• ITF – International Tennis Federation.

• ATP – Association of Tennis Professionals

• WTA – Women´s Tennis Association

Kilder:

http://www.atpworldtour.com/News/Tennis/2015/01/1/ATP-Challenger-Tour-Prize-Money.aspx

http://www.nytimes.com/2014/12/18/sports/tennis/more-prize-money-for-tennis-stars-and-maybe-for-rising-ones.html?_r=0

Del artikkelen med andre:

Banner
↓ annonse
Banner
Banner
Banner

Abonner på GAME-SET-MATCH

Vær den første til å vite. Ved hver ny utgave sender vi direkte til din mail. Dette er en gratis tjeneste

Du kan også melde deg av nyhetsbrevet ved å bruke linken under

↓ annonse
Banner

  • SEB.NO
  • Stolt hovedsamarbeidspartner til norsk tennis

    • partner-superoffice