Banner
Banner
Banner
↑ annonse

Er du klar for superfinalen

Klokken 15.00: Roger Federer jakter sin åttende Wimbledon-triumf når han møter Novak Djokovic i dagens finale. Med seier blir han den mestvinnende mannlige singelspilleren i turneringens historie.

Søndag 06.juli 2014 Skrevet av Odd-Solve Grannes

Da Federer vant den prestisjefulle turneringen i 2012, tangerte han britiske William Renshaw og amerikanske Pete Sampras i antall seirer på Wimbledon-gresset. Søndag spiller sveitseren for å trone alene på topp som tidenes spiller i den tradisjonsrike gressturneringen.

– Jeg får masse energi av tanken. En åttende tittel vil bety veldig mye, sier Federer.

Han vant turneringen fem ganger på rad fra 2003 til 2007. Han vant også i 2009 og 2012 og tapte finalen i Wimbledon i 2008, noe som nektet ham å tangere Pete Sampras' rekord på sju finaleseire på rad.

– Det er helt uvirkelig at jeg har vært så suksessfull her, fortsetter Federer.

Kan bli eldste vinner

Veteranen har også mulighet til å sette en annen rekord med seier. Mannen som snart fyller 33 år vil med seier bli den eldste vinneren av mennenes singelturnering etter at Wimbledon ble åpnet for profesjonelle i 1968.

– Jeg gleder meg virkelig til finalen, og det føles slik det skal foran en finale. Jeg lengter etter å komme i gang, sier Federer.

Etter å ha vært i 25 Grand Slam-finaler i sin karriere, fikk Federer i 2012 en ryggskade. Det har hindret den populære tennisstjernen fra å spille på sitt beste de to siste årene. Sveitseren har ikke vært i en Grand Slam-finalen siden Wimbledon-seieren i 2012.

– Jeg vet at jeg ikke har ti år igjen som toppspiller, så jeg vil sørge for å nyte finalen så mye som jeg kan. At jeg får sjansen til å oppleve dette igjen, er bare stort, sier Federer, som står med 17 triumfer fra de fire store tennisturneringene.

Møter tøff motstand

Det blir ingen enkel oppgave for Federer å skrive historie. På den andre siden av nettet står verdenstoer Novak Djokovic fra Serbia. De møtes til kamp for 35. gang, og Federer står med 18 seire, mens serberen har 16 seire i innbyrdes oppgjør.

– Novak og jeg spiller alltid gode kamper mot hverandre. Han er en stor spiller og vant til slike begivenheter. Han har vunnet her før, så han vet hva som skal til, sier Federer.

Djokovic tapte i forrige måned finalen i Roland-Garros mot spanske Rafael Nadal. Mot Federer håper han å ta sin sjuende Grand Slam-tittel i karrieren.

– Det ligger mye motivasjon i å vinne finalen for meg etter å ha tapt de tre siste Grand Slam-finalene jeg har spilt. Å vinne ville betydd mye for meg mentalt, sier Djokovic. (©NTB)

Del artikkelen med andre:

Banner
↓ annonse
Banner
Banner
Banner

Om Wimbledon

Wimbledon er den eldste og mest prestisjetunge turneringen i tennis. Turneringen, som arrangeres i bydelen Wimbledon i London i juni/juli hvert år, er den tredje av de fire årlige Grand Slam-turneringene og den eneste som spilles på gress. Den heter egentlig The Championships. Turningen har blitt sendt på NRK siden 2006, men vises nå på C More.

Turneringen ble første gang arrangert i 1877 på en bane nær Worple Road. Den gang ble det kun arrangert herresingle. I 1884 ble det innført to nye klasser: single for damer og double for herrer. Double for damer og mixed double ble innført i 1913. Turneringen ble flyttet til dagens arrangørsted, en bane nær Church Road, i 1922.

Turneringen starter hvert år seks uker før den første mandagen i august, og varer i fjorten dager. Tradisjonelt ble det ikke spilt på den midterste søndagen («Middle Sunday»). Tre ganger i turneringens historie har man blitt nødt til å spille på Middle Sunday.

Kilde: Wikipedia

↓ annonse
Banner