Banner
Banner
Banner
↑ annonse
Carl Maes Carl Maes Foto: Torger Bjørnstad

Tror på norsk topptennis

- Jeg ser tydelig at norsk tennis er i endring. Hver gang jeg kommer tilbake til Tennisforbundet er det noe nytt som har skjedd, sier Carl Maes.

Søndag 01.januar 2012 Skrevet av Torger Bjørnstad

-  Det er et sterkt engasjement både fra NTF, foreldre og trenerne jeg møter.

Belgieren Carl Maes er engasjert av Norges Tennisforbund for å være med på topptennissatsingen. Han jobber tett sammen med idrettssjef Øivind Sørvald og Norsk Topptennis Senter. Hans erfaring er både unik og godt tilpasset forholdene i Norge. Maes er blant annet kjent som trenerer for Kim Klijsters. De har som mål å vinne gull under London-OL kommende sommer.

Fem millioner i Vlandern

Maes trekker klare paralleller mellom Norge og Belgia da toppfremgangen virkelig startet der. Det var særlig i området Vlandern der det er frem millioner innbyggere at sporten utviklet seg.

-Det er en lang reise for å bli en toppnasjon. Vi må vite hvor vi skal og ville gjøre det som er nødvendig for å komme dit. Det handler ikke nødvendigvis om penger. Vi må ha vilje til å samarbeide og lære av hverandre, sier Maes.

- En gylden mulighet er å trene og spill i perioden fra skoledagen er slutt til barna skal hjem. Unge fra 8-12 år har tid til å trene da. Skolen er ferdig og banene er ledige. Der ligger Norge foran for eksempel Belgia der skoledagen er mye lengre. Det må være et klart mål.

Systematikken må bedres

Maes mener vi må utnytte de muligheten vi allerede har i Norge og sier at noe annet er tull fordi en tennisbane her er helt lik en bane i et annet land. Systematikken er han mer opptatt av. Den må bli bedre. Det viktigste er å sette seg mål og jobbe systematisk for å nå dem.

- Ikke se på det som en kamp for å gjennomføre – men en mulighet, sier han.

- I topptennisen ser vi at utfordringene nå først og fremst kommer fra tidligere Øst-europa. Den økonomiske krisen er en annen utfordring. Det gir Norge en ekstra mulighet. Mens andre land må stå stille – Norge kan fortsette å forbedre seg, sier Maes.

Tid er en trussel

- Ikke vær utålmodig.

Maes mener systematikk og grundighet er avgjørende for å lykkes. Han berømmer Tennisforbundet "Prosjekt 2013" og sier det er viktig.

– Metoder for å lære tennis som Play+Stay med tilpasset utstyr er avgjørende for å lykkes fordi innlæring blir lettere og riktigere. Da vil flere spille tennis og vi får en større base å velge talenter fra. På sikt er det avgjørende for toppsatsingen også. Vi kan ikke gå tilbake til "gammeldags tennis", sier han.

Maes peker på at tennis er den nest største idretten i verden. Derfor er det så utrolig vanskelig å bli best.

- Tennis er annerledes og kan ikke sammenlignes med "alle andre" idretter. Men ikke ha et negativt fokus, fordi rammebetingelsene gir muligheter for den som tar dem.

Forskjellen kan være et par centimeter – men dersom alle er villige til å flytte seg i samme retning, er sjansene for å lykkes store, avslutter han.

Del artikkelen med andre:

Banner
↓ annonse
Banner
Banner
Banner
↓ annonse
Banner